Over Frits Gerritsen

Het omvangrijke archief van de  Amsterdamse fotograaf Frits Gerritsen bevat honderdduizenden foto’s uit de jaren 50, 60, 70 en 80. Vele artiesten stonden voor zijn lens waarvan de hoogtepunten gebundeld zijn in het boek ‘Roem van Toen’. Hij was huisfotograaf van de Hoofdstad Operette. Trots was hij op zijn luchtfotografie, panorama’s en reisfoto’s gemaakt in met name Afrika.

Watersnoodramp

In 1953 reisde Frits drie keer naar Zeeland om de gevolgen van de watersnoodramp vast te leggen. De foto’s uit zijn bijzondere reportages zijn tot aan vandaag veel gebruikt in documentaires en boeken. De ‘maand van de Geschiedenis 2022’ heeft zijn foto ‘Soldaat met baby’ als themafoto gekozen.

Veelzijdig

Frits was een veelzijdig fotograaf. Moeiteloos bewoog hij zich door verschillende milieu’s. Bekende Nederlanders, modellen, arbeiders en artiesten stonden voor zijn lens.

Hij was bij elfstedentochten, rally’s op Zandvoort en bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders aan ons land.

Zijn gezin, met name zijn vrouw Lenie, stond jarenlang model voor reclame opdrachten. Hij won vele prijzen en zijn foto’s werden gepubliceerd in kranten, tijdschriften en boeken.

Jarenlang was hij actief lid van de fotografenverenigingen GKf, BFN, NVF en StVFN.

Frits heeft diverse bestuursfunctie bekleed bij foto opleidingen en heeft zijn fotografische kennis vol enthousiasme gedeeld met assistenten, stagiaires, studenten en vrijwilligers in zijn studio.

In 1999 werd hij geridderd in de orde van Oranje Nassau.